لیزین

اسید آمینه لیزین

لیزین، دومین اسید آمینه محدود کننده بعد از متیونین است و محدودکننده‌ترین آمینو اسید برای رشد طیور در نظر گرفته می شود. لیزین را می توان به عنوان یک اسید آمینه مهم در نظر گرفت که تولید گوشت و کارایی جوجه های گوشتی را افزایش می دهد.در این مقاله به بررسی ویژگی های لیزین می پردازیم و در انتها به مقدار مورد نیاز لیزین در جیره برای جوجه گوشتی راس 308 اشاره می کنیم.

برای آشنایی و خرید سایر اسیدهای آمینه می توانید به لینکهای زیر مراجعه کنید:

متیونین،ترئونین،کولین

لیزین چه عملکردی دارد؟

لیزین معروف ترین و پرمصرف ترین اسید آمینه، در تغذیه طیور است. لیزین در جیره نویسی به عنوان اسید آمینه ی مبنا، برای تعیین نیازمندی طیور به پروتئین و اسیدهای آمینه ی دیگر به کار می رود. لیزین برای رشد، هضم بهینه و تغذیه متعادل در طیور، حیاتی است.

نیازهای تغذیه‌ای جوجه‌های گوشتی مدرن، به دلیل بهبود در انتخاب و اصلاح ژنتیکی، دستخوش تغییراتی شده است که منجر به بهینه شدن نرخ رشد، ضریب تبدیل خوراک (FCR) و عملکرد گوشت سینه شده است.پرندگان گوشتی دارای استعداد ژنتیکی برای رشد سریع عضلانی هستند و لیزین یکی از این اسیدهای آمینه است که برای افزایش رسوب پروتئین در بدن استفاده می شود. گوشت سینه در مقایسه با سایر اسیدهای آمینه دارای لیزین نسبتاً بالاتری (حدودا 7٪) است. به طور کلی نرخ تبدیل غذایی با افزایش غلظت لیزین کاهش می یابد، که این امر عامل خوبی برای پرورش دهنده جوجه های گوشتی است.

از لیزین به عنوان اسید آمینه مرجع استفاده می شود که تمام اسیدهای آمینه ضروری دیگر در الگوی اسید آمینه ایده آل با آن جیره بندی می شوند. بنابراین، برآورد نیاز دقیق لیزین برای حمایت از رشد بهینه جوجه های گوشتی تجاری با رشد سریع، بسیار مهم است. اگر در تعیین نیاز لیزین اشتباهاتی صورت گیرد، سایر اسیدهای آمینه ها نیز اشتباه تخمین زده می شوند.

تاثیر لیزین بر جوجه گوشتی

روش تامین لیزین:

این اسید آمینه در بدن پرندگان ساخته نمی شود پس باید از طریق تغذیه تامین شود اما غلات موجود در جیره طیور(سویا و ذرت) نیز لیزین کمی دارند،بنابراین لیزین باید از طریق مکمل های مصنوعی به جیره اضافه شود و هیچ راه جایگزین دیگر که مقرون به صرفه و انجام پذیر باشد؛ وجود ندارد. مصرف لیزینِ به میزان کافی باعث تولید گوشت ماهیچه سینه بیشتر، کاهش دفع نیتروژن و آمونیاک و بالا رفتن بازده خوراک و کاهش هزینه های پرورش می شود.

مقدار پروتئین خام، تاثیر زیادی بر هزینه جیره جوجه های گوشتی دارد.از آنجاییکه هزینه جیره غذایی، تقریباً 65٪ از کل هزینه های تولید زنده را تشکیل می دهد. فرموله کردن جیره های جوجه های گوشتی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم و استفاده از مکمل های تجاری اسیدهای آمینه ( متیونین، لیزین و ترئونین) از نظر اقتصادی منجر به جیره هایی با پروتئین خام کمتری می شود که در مقایسه با جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های حاوی پروتئین خام بیشتر، مقرون به صرفه تر است و نتیجه یکسانی هم دارد.

غلات لیزین کمی دارند


اهمیت لیزین در جیره طیور:

سطوح پایین لیزین باعث تغییر قابل توجهی در رشد جوجه های گوشتی در مراحل اولیه و بعدی رشد می شود. لیزین کم، مانع رشد می شود و باعث رشد ضعیف اندام های اصلی پرنده مانند کبد و پانکراس می شود. کاهش غلظت لیزین در جیره جوجه های گوشتی با نرخ مرگ و میر بالا در پرندگان در طول دوره رشد اولیه مشخص می شود. با کاهش سطح لیزین، وزن‌گیری پرنده به شدت کاهش می یابد. سطوح پایین این اسیدآمینه باعث افزایش سطح لپتین می شود که باعث ایجاد حالت سیری و درنتیجه کاهش مصرف خوراک می شود.

دستیابی به تعادل بین اسیدهای آمینه تامین شده توسط خوراک و نیازهای جوجه های گوشتی برای افزایش کارایی اقتصادی و زیست محیطی در پرورش فشرده طیور بسیار مهم است.  و از آنجایی که تمام اسیدهای آمینه ها در نسبت ایده‌آل با لیزین هستند، تغییر در غلظت لیزین باعث ایجاد عدم تعادل اسید آمینه می شود که تأثیر معکوس دارد و عملکرد کلی جوجه های گوشتی را کاهش می دهد. بر این اساس برآورد یک میزان دقیق از لیزین قابل هضم، برای طیور بسیار حیاتی است.

خرید لیزین با بهترین قیمت

 

مقدار مورد نیاز لیزین در جیره:

نیاز به لیزین برای جوجه های گوشتی طی سال ها تغییر کرده است. نیاز طیور به آن حدود 1% از خوراک مصرفی است که باید در جیره تامین شود.

نیاز به لیزین در جیره، با افزایش سن و افزایش مصرف خوراک در طیور، کاهش می‌یابد. در مرحله آغازین پرورش که یک مرحله حیاتی از تولید است، به دلیل مصرف کم خوراک به جیره ای، با غلظت بالایی از اسیدهای آمینه نیاز است. این میزان غلظت اسیدهای آمینه برای حمایت از رشد و توسعه سیستم‌ها و اندام‌های جوجه‌ها برای رشد سریع آنها در مراحل بعدی پرورش بسیار مهم است. غلظت اسیدهای آمینه در جیره با انتقال پرندگان به مراحل بعدی رشد به دلیل افزایش مصرف خوراک کاهش می یابد.

 

جدول پیشنهادی میزان لیزین موردنیاز برای جوجه راس 308

 

0 تا 10 روزگی

11 تا 24 روزگی

25 تا 39 روزگی

40 تا 51 روزگی

52 روزگی تا کشتار

درصد لیزین مورد نیاز در جیره

1.32

1.18

1.08

1.02

0.96

بسیاری از شرکت‌های پرورش‌دهنده پیشرو مانند آویاژن، ترکیب غذایی خوراک مورد استفاده برای دستیابی به حداکثر عملکرد در جوجه‌های گوشتی را اعلام کرده‌اند.در جدول بالا میزان لیزین موردنیاز جوجه گوشتی راس 308 را مشاهده می نمایید.  محتویات و ترکیبات اسیدهای آمینه جیره، برای جوجه های گوشتی مدرن ممکن است نیاز به بهبود بیشتری داشته باشد. بنابراین، دانش مربوط به محتویات و ترکیبات اسید آمینه برای جوجه های گوشتی باید مرتبا به روز شود

برای خرید لیزین با بهترین نرخ با ما تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *